Donut
Bahan-bahan (30-40 biji, bergantung pada adunan)
- 1 kilo tepung gandum
- 1 paket yeast ( Mauripan)
- 1 1/2 gelas air suam-(suam and not too hot)
- 1 atau 2 sudu besar susu tepung ( i used hi-goat HPA hehe)
- 1 sudu kecil gula
- 5 sudu besar planta(or butter, blh eksperimen ikut kesesuaian)
- Kentang lecek ( dlm separuh je kentang)
- gula castor or gula kasar di blend,
Cara-cara
- Bancuh yis dengan air suam dan gula.
- Kacau sampai berbuih dan ketepikan sebentar hingga yis mengembang
- Gaul tepung + susu tepung + planta hingga berderai (sampai berkepinng-keping)
- Masukkan bancuhan yis tadi.
- Gaul / uli hingga sebati. Mula-mula adunan akan melekat kat tangan tp teruskan uli sampai tak melekat lagi
- Biarkan doh naik sekejap and kemudian bentuk lah donut ikut kreativiti anda :) Saya guna mug free dgn penutup ubat untuk jadi bentuk yg kecik sbb sementara nak uli semua tu, donut tu pun kembang semula.
- Then... goreng.
- Bila warna donut tu dah cantik ...angkat dan toskan minyak.
- Gaul dengan gula. Buat teh and minum. Nyoooommmm!
So there u go! Selamat mencuba.
The Gebu & Delicious DooooOOOooonut! |
2 comments:
terbayekkkkk! TQ chef. will try my best! (ahakss!)
Wah,thanks for sharing this ummeh!
Post a Comment